Picture
Za nekoliko nedelja Predlog zakona o železnici naći će se u Skupštini. Prošle godine, taj akt nije usvojen jer su poslanici iz Vojvodine tražili da pruga i vozovi, koji su na teritoriji Pokrajine, pripadnu preduzeću "Železnice Vojvodine". U resornom ministarstvu kažu da je predlog zakona isti kao i prethodni, ali da će u ovom sazivu biti većine za njegovo izglasavanje.


Predlog zakona o železnici, koji prošlog proleća Skupština nije izglasala, gotovo u indentičnoj verziji sada je prošao Vladu i, za nekoliko nedelja, naći će se pred poslanicima Skupštine Srbije.
Prošle godine, taj akt nije usvojen jer su poslanici iz Vojvodine tražili da pruga i vozovi, koji su na teritoriji Pokrajine, pripadnu novom preduzeću "Železnice Vojvodine".

Analitičari smatraju da to nije moguće, jer je u suprotnosti sa sistemom modernih železnica u Evropi.

"Železnica Srbije" je u teškoj situaciji. Da bi se sprovele reforme, koje se najavljuju više od decenije, železnica, kažu nadležni, mora da se podeli na infrastrukturu i prevozna sredstva.

Međutim, Savez vojvođanskih Mađara, koji je u prošlom sazivu bio deo vladajuće većine, sprečio je tada donošenje zakona. I dalje tvrde da je njihov predlog o formiranju "Železnice Vojvodine" dobar.

"Mi smo tražili dve stvari. Prvo da se Vojvodini omogući da formira jedno preduzeće, privredno društvo koje bi upravljalo jednim delom železničke mreže, a iz ovoga amandmana proizilazi drugo rešenje da deo železničke mreže bude u svojini AP Vojvodine", kaže Balint Pastor iz SVM-a.

Dragoljub Simonović, generalni direktor "Železnica Srbije" kaže da ako bi se došlo u poziciju da svaka lokalna samouprava bude vlasnik na svojoj teritoriji pruge "od ove železnice nema ništa".

"Železnica je mala država u državi, i ona mora da funkcioniše kao jedinstven sistem", ističe Simonović.

U resornom ministarstvu kažu da je predlog zakona isti kao i prethodni, ali da će u ovom sazivu biti većine za njegovo izglasavanje.

Ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić rekao je da je suština bila da se Vojvodina izdvoji iz Srbije, što je kako kaže suludo.

"Na takav način cepanje Srbije je nedozvoljivo, apsolutno sam bio protiv toga i zbog toga taj zakon nije prošao, jer su kadrovi iz Vojvodine bili za to da se Vojvodina odvoji od Srbije i da 'Železnica Vojvodine' bude zasebna. Kao čovek koji je dugo godina radio na železnici smatram to najvećom glupošću koju sam doživeo u svom životu", rekao je Mrkonjić.

Obim prevoza robe u prošloj godini, što je osnovni prihod Železnice, smanjen je za četvrtinu. Ove godine, Železnica planira da preveze skoro 10 miliona tona robe i gotovo 17 miliona putnika. Taj plan, kao i mnogi drugi poslovi, zavisi od usvajanja Zakona o železnici.

Vaš komentar?
4/4/2013 05:44:41 am

To je "Lukav" plan ali da ti kazem nesto: Ta politika koju propagiraju taj glupander Pastor i Canak nemaju podrsku u Vojvodini ni 3% nego se prisljamce uz DS i preko njih vrse uticaj - znaci preko Pajtica tako sto ga ucenjuju jer Pajtic skoro nigde ne moze sam da formira vlast. Ako to Beograd dozvoli od Srbije uskoro ce da nastane nekoliko "srbijica", a ja zivim u Vojvodini -SRBIJI i dobro znam da ovde ljudi uopste ne podrzavaju takvu Glupandersku politiku....:)

ReplyLeave a Reply.