Putnički saobraćaj u Zaječaru, od ukupno sedam, oslonjen je na četiri dizelmotorne garniture serije 710, koje uz jednu novu dizel motornu garnituru serije 711 iz Niša prevoze putnike prugama istočne Srbije.
Nakon požara na jednoj od garniutura i slanja druge na redovan periodični remont i uklјučivanja treće na par vozova 2710/2711 za deonicu Zaječar Požarevac Beograd, ostale su četiri garniture koje su u eksploataciji bez prekida.

Tako se dešava da i neki banalni kvarovi, kao što je kvar na vakuum pumpi toaleta u jednoj od garnitura, mogu da poremete saobraćaj i dovedu do otkazivanja vozova. Bilo je, kažu, mnogo lakše dok nije saobraćao voz za Požarevac, odnosno Beograd. On sada redovno ide, ali zbog vremena putovanja i ne baš povolјnog reda vožnje ima znatno manje putnika od očekivanog broja, koji bi opravdao njegovo postojanje.

S druge strane, ta linija „vezuje“ jednu ganrinturu serije 710, pa se dešava da se zbog neplaniranog „ispadanja“ neke od preostalih garnitura otkaže voz na prugama od Zaječara ka Nišu, Boru ili Negotinu, gde ima više putnika i gde su vozovi deo svakodnevice mnogih žitelјa okolnih mesta.

Dvaedeset četvoročasovna eksploatacija ovih garnitura pored problema sa održavanjem, od higijene do tehnike, donosi i poteškoće vezane za neke neophodne intervencije koje se odlažu. Obzirom da su se odlično pokazale po rečima putnika i železničara, Zaječarci se pribojavaju da „Šveđanke“ ovakvim tempom neće izdržati do pristizanja novih voznih sredstava na ovo područje.

Izvor: Klub ljubitelja Timočkih pruga  
Tekst napisao: Žarko Ristić
Leave a Reply.