Železnice Srbije uskoro će ugovoriti sa grčkim, makedonskim, mađarskim i češkim železnicama prevoz velikih količina kineske robe od luke Pirej do Češke.
Generalni direktor srpske železnice Srbije Dragoljub Simonović izjavio je Tanjugu da će taj posao doneti značajne prihode, s obzirom da će saobraćati i do 20 vozova dnevno. "U prve dve godine dobili bismo dnevno dva ili tri voza, a kasnije i do 20 vozova, što bi za nas bilo jako isplativo, jer će nam plaćati za oba smera po 6.000 evra, po vozu", rekao je Simonović.. 

On se nada, dodao je, da će dokumentacija u vezi sa tim poslom biti potpisana već do kraja godine, i da bi onda mogao da počne transport. Ta dinamika će ipak najviše zavisiti od predstavnika grčkih železnica. 

Simonović je kazao da su od njega tražili da garantuje brz prolazak vozova srpskim prugama. 

Od makedonske do mađarske granice vozovi sa robom mogu da prođu za 18 sati, ali je potrebno smanjiti zadržavanje na graničnim prelazima, gde srpske železnice sada gube tri sata na ulazu i još toliko na izlazu iz Srbije, objašnjava Tanjugov sagovovrnik. 

To zadržavanje bi moglo da se svede na ukupno sat vremena, na oba granična prelaza. 

Kineska kompanija, čija roba će se prevoziti, spremna je čak da uloži i u radionicu u Srbiji kako bi odmah mogle da se rade sitnije popravke vozova na trasi u cilju što bržeg prevoza, naveo je Simonović. 

Prema njegovim rečima, prevoz robe od Grčke od Češke biće realizovan slično kao što je zamišljen Kargo 10 odnosno zajedničko preduzeće železnica Srbije, Hrvatske i Slovenije, koje će uskoro biti osnovano u cilju povećanje transporta robe na železničkom Koridoru 10. 

"Do kraja avgusta očekujemo potpisivanje ugovora o osnivanju preduzeća Kargo 10. Dobili smo sve saglasnosti i procedura je završena, a ostalo je još samo da se ugovore tehnički detalji", kazao je čelnik srpske železnice. 

Simonović je dodao da će u Kargo 10 moći da se uključe i Bosna i Hercegovina, Republika Srpska i Crna Gora. 

Železnice su započele novi pristup u prevozu putnika i robe, naglasio je Simonović navodeći da je dao nalog da se železnički transport robe ponudi svim velikim preduzećima u Srbiji. 

On je rekao da železnice nude transport robe po veoma povoljnim uslovima, kao i da će ti poslovi biti ugovoreni tako da obuhvate oživljavanje domaće vagonogradnje. 

Direktor Direkcije za prevoz Železnica Srbije Negoslav Teofilović izjavio je Tanjugu da su uloženi veliki napori da se poveća prevoz u putničkom i robnom saobraćaju, kao i da je već obavio razgovore sa mnogim preduzećima o transportu robe, kao sa RTB-om Bor, šećeranama, kamenolomima i drugim firmama koje imaju velike količine materijala, sirovina i robe. 

Teofilović je rekao da će sa mnogim od njih do kraja godine biti sklopljeni ugovori o železničkom transportu. 

Prema njegovim rečima, u prvoj polovini godine u odnosu na isti period lane povećan je prevoz putnika za oko 40 odsto i za više od 30 odsto broj vozova. 

Prevoz putnika povećan je uglavnom zahvaljujući uvođenju 12 novih ruskih dizel-motornih garnitura, smanjenjenju kašnjenja i otkazivanju vozova. 

Teofilović je podsetio da Železnice Srbije nameravaju da u prvoj polovini septembra produže do severnog dela Kosovske Mitrovice liniju Kraljevo-Zvečan, gde će saobraćati novi moderno opremljeni dizel-motorni voz. 

"U robnom saobraćaju imamo povećanje tranzita od oko šest odsto, što znači da je privreda počela blago da se oporavlja, a u unutrašnjem transportu beležimo povećanje od 11,6 odsto, što ukazuje da je i kod nas počelo nešto da se radi", istakao je Teofilović. 

On je dodao da se u Srbiji najviše vozovima transportuje kamen, ugalj, šećerna repa, melasa...
Leave a Reply.