„Železnice Srbije“ upozoravaju javnost da su zbog nedavnih krađa prigušnica u kvaru dva putna prelaza: „Ripanj kolonija“ i „Ralja“.

Bezbednost na ovim putnim prelazima, međutim, u potpunosti je očuvana, iako je krađe ovakvih delova železničke infrastrukture mogu direktno ugroziti. Cena samo jedne prigušnice kreće se od 2.500 do 3.000 evra, što svakako pričinjava i veliku materijalnu štetu, ali stručne službe srpskih železnica nastoje da ove kvarove otklone u što kraćem roku. 

Zahvaljujući strogom poštovanju procedura koje su propisane u ovakvim slučajevima, bezbednost u saobraćaju preko putnih prelaza nije ugrožena. Kada se dogodi kvar na putnom prelazu, osoblje u vozu prima obaveštenje da je prelaz neispravan. Mašinovođa, u skladu sa procedurom, zaustavlja voz  ispred prelaza i propušta sva drumska vozila i pešake,  potom daje signalni znak  „PAZI“ (dug zvižduk sirenom) i pažljivo nastavlja vožnju, koju tek po prolasku prelaza nastavlja propisanom brzinom. Na ovaj način u potpunosti je ispoštovana procedura koja omogućava da bezbednost svih učesnika u saobraćaju preko putnih prelaza bude očuvana.

Ovo je još jedan dokaz opravdanosti nastojanja srpskih železnica da se ovakve i slične krađe delova železničke infrastrukture i voznih sredstava, kojima se direktno ugrožava bezbednost saobraćaja, tretiraju kao ugrožavanje javne bezbednosti, što bi sa sobom nosilo i pooštravanje kaznene politike u Krivičnom zakonu.
Leave a Reply.